И в Гълъбово със спешни мерки срещу болестта "син език"

Общината разпространява предупредителни листовки към стопаните отглеждащи преживни животни

От община Гълъбово разпространяват и информационни материали под формата на листовки със съдържание за клиничните признаци на болестта син език" – висока температура, задух, рани и подуване на устата и езика, синьо – черен език, излязъл от устата, куцота. Гълъбовска община попада в 100-километровата "предпазна зона" от огнището, открито в овцевъдна ферма в ивайловградското село Мандрица.

След заседание на епизоотична комисия в община Гълъбово, кметът на общината – г-н Николай Тонев издаде заповед относно вземане предпазни мерки за неразпространение и предпазване от заболяването „Син език” при преживните животни. 

Забраните относно предпазване от болестта са следните: да не придвижват (транпортират) преживни животни и и да не се търгува с тях; Забранява се пашата в часовете от 19,00 до 8,00 часа, забранява се закупуването на овце и кози с неизвестен здравен статус и произход (без ушни марки и непридружени с ветеринарномедицинско свидетелство).
Собствениците на животновъдни обекти с овце, кози и говеда във всички населени места от Общината: Да не позволяват смесване на стадата при паша, водопой и пр. придвижване на животните, да напръскат животните, оборите, тора и водоемите с препарат против насекоми, да уведомяват незабавно обслужващия ги ветеринарен лекар и официалние ветеринарен лекар за община Гълъбово в случай на заболеваемост и смъртност.