Меркел препоръчва на Вашингтон да си пренареди приоритетите

Вашингтон неофициално потвърди, че арестуваният в Германия сътрудник на германското разузнаване БНД е бил в контакт с ЦРУ

Канцлерът Ангела Меркел реагира остро на последните разкрития за американски шпионаж в Германия като нарече това "загуба на сила" и препоръча на Вашингтон да си пренареди приоритетите, предаде БНР.

Представители на администрацията във Вашингтон неофициално потвърдиха, че арестуваният в Германия сътрудник на германското разузнаване БНД е бил в контакт с ЦРУ. Според тях, вероятно ведомството е получавало ценна информация от него. Представителите обаче опровергаха даннните за връзки на служител на Министерството на отбраната в Берлин с американските спецслужби.

Сътрудникът на БНД беше задържан миналата седмица. По-късно той призна, че е предавал на американската Агенция за национална сигурност данни за работата на специалната комисия в Бундестага за разследването на дейността на агенцията в Германия. Вторият заподозрян по скандала - представителят на германското военно ведомство - в момента е на свобода.