Хиляди граждани може да останат без животоспасяващи лекарства

Това се налага, заради влезлите в сила европейски правила, които промениха кодовете на заболяванията

Стотици хиляди граждани може да останат без лекарствата си по здравна каса след малко повече от месец. Срокът за презаверка на рецептурните книжки изтича в края на август. След това пациенти ще бъдат връщани от аптеките, докато не изпълнят новото изискване, съобщава БиТиВи.

Това се налага, заради влезлите в сила европейски правила, които промениха кодовете на заболяванията. Именно с тези кодове заболяванията се вписват в рецептурните книжки. Затова е нужно и да се презаверят.

Малко над 2,3 милиона души взимат лекарствата си чрез такива книжки. Столичните фармацевти раздават на пациентите специални брошури, които са изработили. В тях кратко и ясно е описано всичко. Изброени са и 14-те заболявания, които не са със сменени кодове, т.е. не е нужно пациентите с тези диагнози да правят презаверка. Сред тях са множествената склероза и болест на Паркинсон.

Аптеките ще имат достъп до информацията на касата от 1 септември. Така ще могат и онлайн да проверяват има ли презаверка. Изключение се прави за пациентите, които получават лекарствата си чрез протокол. Те ще им се отпускат от аптеките докато изтече срокът на протокола. И чак след това ще е нужна презаверка.