Организации настояват за оставки в БНБ

Съюзът на пострадалите от банки разпространи позиция

За незабавна оставка на Управителния съвет на БНБ и Комисията за финансов надзор настояват от Съюза на пострадалите от банки, финансови институции и съдебни изпълнители.

От организацията изпартиха отворено писмо до медиите с конкретни пет настоявания във връзка със ситуацията с банките в страната. Според Съюза БНБ и КФН не са упражнили надзор и умишлено са посвели гражданите през последния месец, че банковата система е стабилна и, че Корпоративна търговска банка е една от най-сигурните и добри банки в България.
От организацията не са съгласни никакви публични финансови средства да се разходват за спасяване на депозити на граждани извън гарантираните в размер на 196 000 лв. и съгласно критериите и условията на Закона за гарантиране на влоговете в банките.
Те настояват БНБ незабавно да уведоми Фонда за гарантиране на влоговете, за да започне подготовка за изплащане на влоговете на гражданите до 20 дни. Да се обърне към Софийски градски съд, с молба за откриване на процедура по несъстоятелност, съгласно задълженията на БНБ вменени и от Закона за банковата несъстоятелност.
Сред исканията са още да не се приемат от Народното събрание никакви законови предложения от страна на БНБ, защото са ненавременни и прецедентни. Това поставя в риск институционалните устои на българската държава.
Организацията настоява и Главна прокуратура да започне веднага проверка и търсене на наказателна отговорност от ръководството на БНБ и Комисията за финансов надзор.

Съюз Закрила, ще потърси съдействието и на други граждански и обществени организации, за изпращане на молба за съдействие и помощ от: "Европейския банков орган" /European Banking Authority (EBA)/ базиран в Лондон, изпълняващ ролята на европейски банков надзорен орган на Европейската комисия; Европейската централна банка / European Central Bank/ - Франкфурт, която да вземе отношение, като към страна членка, която има намерение да се включи в еврозоната; Европейската комисия в Брюксел и представителството в София, във връзка с финасовата стабилност на България и опита за недопустима държавна помощ на частни търговски дружества; Европейския парламент в Брюксел, във връзка с опита за нарушаване правата на българските граждани от държавни и банкови институции.

В позицията се казва още, че ще се настоява за международен независим одит на всички търговски банки, с цел установяване на фактическото финансово състояние и гарантиране на депозитите на българските граждани и фирми.
"Ще настояваме БНБ да бъде поставена под особен надзор, да се извърши оценка на дейността и, както и да се извърши извънредна ревизия от Сметната палата", се казва още в съобщението.