"Човешка грешка" е причината за катастрофата край Калояновец

Разследването на инцидента вече е поето от следователи към НСС

"Човешка грешка" е причината за катастрофата, станала вчера в близост до гара Калояновец, при която загина един човек, а 14 бяха ранени, съобщи в ефира на БНР изпълнителният директор на БДЖ Християн Кръстев:

"В самата гара като влиза влакът, сигнализацията е светела за отклонение, но де факто те не са намалили скоростта,намалили са я само от 100 на 98 км., а отклонението е с 40 км, в което е трябвало да влязат. Самите машинисти не са си свършили работата. Това не е автоматично устройство, което да движи влака, това не е компютър."

Кръстев посочи, че се очаква движението на влаковете в участъка да бъде възстановено до обед.

Шестима от пострадалите са настанени в старозагорската болница. По-сериозно е пострадал помощник машинистът - със счупени ребра и със съмнения за спукан далак. Една жена е с рана на главата. Останалите са с по-леки наранявания.

По-рано от мястото на инцидента изпълнителният директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев коментира, че "няма загинали пътници във влака от София за Варна. Единствено машинистът е починал. В момента следствените органи на МВР работят. Това е новата отсечка, която Михайлово – Калояновец – абсолютно рехабилитирана, която преди два месеца ние открихме и пътят е абсолютно в нормите."

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че е уведомил главния прокурор с оглед определени детайли по разследването на катастрофата. Разследването на инцидента вече е поето от следователи към Националната следствена служба.