Живакът на Кирил Рашков бил за извличане на злато

Кирил Рашков бе арестуван при показна акция на ДАНС в четвъртък

Живакът най-вероятно е трябвал на Кирил Рашков, за да бъде извличано злато от пясъчни утайки или късове руда, пише Монитор. Методът е много опасен за здравето, но Цар Киро познавал технологията изключително добре, заявиха негови бивши работници от Катуница. Живакът разтварял златото и го извличал от примесите, като трябвало да се спазват изключително строго отделните етапи, иначе имало риск от сериозно натравяне, което можело да завърши с бъбречна недостатъчност или дори смърт.

„Абсурд Кирил Рашков да търгува с живак и то само половин килограм. Цената на един килограм живак е около 1000 долара. Сметнете колко струват 500 грама – около 1000 лева, което е много ниска цена за Рашкови. И Цар Киро къде ще продава живака? Това не е възможно, поне доколкото ние го познаваме. Най-вероятно го е внесъл от Турция, за да извлича злато. Още по Бай-Тошово време хора от цялата страна му носеха късове руда, от които той нареждаше на свои работници как да извличат златото”, казаха още хора от селото.

Кирил Рашков бе арестуван при показна акция на ДАНС в четвъртък около 18 часа пред хотела си на ул. „Света гора”. Сградата бе претърсена с полицейско следово куче, както и апартаментът на фамилията на ул. „Славянска” и техните коли. Малко след това Цар Киро бе закопчан и остана около 15-ина минути клекнал пред хотела си, а после полицаите с качулки го вкараха в сградата.

Около 19 часа го изведоха отново пребледнял и с абокат на дясната ръка и го качиха в линейка. От прокуратурата обявиха, че задържат Рашков заради съпричастност с арестуваните по-рано трима мъже от Пловдив и Асеновград. 43-годишният Радослав Петров, Михаил Дерменджиев и Симеон Илиев били пипнати в момент на сделка за 2 кг и 700 грама амфетамини.

В късния следобед в петък обаче от държавното обвинение разпространиха информация, че задържат за нови 72 часа Кирил Рашков по обвинение в незаконна търговия с 500 грама живак. Както „Монитор” писа първи, до насрочване на мярката му за неотклонение в съда Кирил Рашков ще остане в кардиологичното отделение на МБАЛ „Пловдив”.