"Активни потребители": Държавата е длъжна да защити вложителите в КТБ

Банковите потребители не носят отговорност за незаконните практики, които одитът на БНБ откри, смятат от сдружението

Асоциация "Активни потребители" призова държавата да защити всеки с влог в Корпоративна търговска банка. Това става ясно от прессъобщение, изпратено до медиите от председателя на сдружението Богомил Николов.

"Държавата в лицето на Българска народна банка и останалите институции е длъжна да защити потребителите, които се явяват вложители в групата на КТБ, се казва в съобщението. Тя трябва да изплати пълния размер на средствата на хората, не само гарантираните от закона до 100 000 евро. Причината е, че резултатите от одита на БНБ говорят, че са налице несъвместими със закона и добрите банкови практики действия, за които вложителите не могат да носят и най-малка отговорност. Действията, довели до ощетяване и източване на банката, трябва да бъдат нееднозначно разследвани и хората, които са злоупотребявали с банковите правила трябва да понесат отговорността за действията си.

На 21 юли 2014 г. всички депозити и спестявания на граждани трябва да бъдат гарантирани в пълен размер заедно с натрупаните до този момент лихви. Това се отнася и за физическите и юридически лица. Всичко това е от първостепенно значение с цел запазването на банковата система и в частност на парите на българските граждани. Общините и фирмите също трябва да могат да използват блокираните си финансови ресурси, защото осигуряват хиляди работни места. Всяко друго решение би довело до несправедливи фалити на предприятия, които ще остават хиляди хора без работа и доходи.

В хода на финансовата криза след 2008 г. банките със затруднения в САЩ и в Западна Европа бяха одържавявани или изкупувани от други финансови институции. По този начин се избегнаха огромни сътресения за хората и вложителите", посочват в заключение от "Активни потребители".