И Германия се обяви против конфликта в ивицата Газа

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще пътува до Близкия изток утре

Великобритания настоява за незабавното прекратяване на насилието в ивицата Газа, както и да бъде възстановено действието на споразумението за примирие от 2012 година. Това заяви днес британският външен министър Уилям Хейг във Виена, където пристигна за преговорите между шестте световни сили и Иран за иранските ядрени програми. Подобно изявление направи и френският пръв дипломат Лоран Фабиюс, който също е в австрийската столица.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще пътува до Близкия изток утре, където ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас. Щайнмайер призова да бъде сложен край на цитирам "ракетния терор на Хамас". Той призова за спиране на ескалацията на конфликта.
Днес е шестият ден от израелската въздушна офанзива, при която, според палестински източници, са били убити най-малко 160 души.

Рано тази сутрин израелски сухопътни части навлязоха за кратко в северната част на ивицата Газа, за да разрушат ракетна площадка. По-късно израелската авиация разпръсна от въздуха позиви, в които предупреди обитателите на граничния район да се евакуират заради офанзива в Северна Газа, която се очаква да започне днес в полунощ. Не е ясно дали става дума за засилени въздушни удари, или за значимо нашествие по суша. В района живеят около 100 000 души.