Откриха гробница на галски аристократ във Франция

Аристократът е бил погребан с колесницата си

Богато погребение на галски аристократ, погребан заедно с колесницата си, откриха френски археолози в района на Варк (Източна Франция), предаде БТА.

Събитието датира отпреди християнската ера. От 3 юни, деня на началото на разкопките по продължение на трасето на бъдещата автомагистрала А 304, са открити няколко скелета - два човешки, четири на коне и един на прасе сред множество чаркове от впряг и части от декоративни предмети.
Под голяма бяла тента, опъната на няколко сантиметра от земята, археолозите от Националния институт за превантивни археологически изследвания (Inrap) ровят в подгизнала глинеста почва, разкривайки тайни, заровени тук преди повече от 2000. Според археоложката Емили Миле става въпрос за едно от най-изключителните "погребения с колесница", открити до днес, както заради съдържанието, така и заради изключителните размери от 15 квадратни метра.
"Двата обръча на колелата на колесницата, частично декорирани със златни листа, се появиха най-напред, след това излязоха части от вази и други метални предмети, вградени в
дървения корпус на колесницата", разказва тя пред АФП.
Таванът на дървената конструкция на погребалната зала се е срутил, което затруднява разкопките. Сред останките от впряга, размесени с пръст, има човешки скелет, украсен със стъклени перли на височина на гърдите и ръцете. Костите на втория скелет са срещу колесницата, в ембрионална поза.
Галските знатни мъже и жени са били погребвани в колесницата им, което се е смятало за знак на престиж. В зависимост от ранга им те били погребвани с жертвени животни и в много редки случаи с член на прислугата. В това погребение има всичко това. Разкопките трябваше да приключат до 4 юли, но заради ценната находка те ще бъдат продължени за допълнителни изследвания и сравнителни анализи, резултатите от които ще бъдат оповестени в  научна публикация в рамките на следващите две или три години.