"Кремиковци" с диги за 1,2 милиона лева (снимки)

Заради постоянните дъждове Столична община следи ежедневно нивото на реките

Започва изграждането на лявата дига на река Лесновска в район "Кремиковци" с дължина 350 метра, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

До момента е изградена е дясната дига с дължина около 1900 м, като за строителството на двата обекта са осигурени общо 1,2 млн. лева от Междуведомствената комисия.

"Ежегодно общината почиства около 50 км участъци, за да се осигури проводимостта на реките", заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на дейностите по почистването на участък от река Владайска по бул. "Сливница". Непрекъснато се наблюдават както язовирите, така и критични речни участъци, допълни тя.

В Програмата за планово почистване на речните корита за тази година се предвижда да се почистят 49 км, за което е отправено искане съгласно Закона за водите да се осигурят средства от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС). Вследствие на бурята Столична община отправи ново искане за финансиране от МКВПМС за 55 броя критични участъци. То е на обща стойност 1 023 000 лв.

Третата дейност в тази програма е поддържането на общинските язовири. Тази година има осигурени средства за почистването на 500 м участъци под язовирните стени. Това са общинските язовири "Суходол" 2, "Мърчаево" и "Мрамор", които бяха цялостно реконструирани.

Столична община е възложила проект за почистване на 10 км от река Искър на урбанизираната територия, което е неин ангажимент. Предстои и възлагане на проектиране на още 15 км от държавата.

Във връзка с интензивните валежи на територията на общината се извършват ежедневни огледи на реките и постоянни наблюдения при покачване на нивото им. Във всеки район на общината има създадена организация за наблюдение и превантивен контрол, подчертават от СО.