Учени откриха защо жените мразят колежките, които се обличат в червено

Червеният цвят изпраща ясни сигнали не само на мъжете...

Когато става дума за жена и секс, кой е първият цвят, с който свързвате асоциативно тези две понятия? Червеният, естествено.

И това важи независимо от пола ви, категорични са учени. Червени устни, червен лак, обувки, рокля... всички те влияят съвсем съзнателно на околните. Мъже и жени.

И докато много представители на силния пол могат да се врекат във вечна вярност и служба на жена, облечена в червено, под влиянието само на хипнозата, завладяла ги, както червеният плащ на тореадора привлича биковете, то при „нежния“ пол този цвят предизвиква съвсем различни чувства. Които опровергават понятието „нежен“ за женския пол.

Ако си въобразявате, че колежката ви ви гледа “на кръв” заради впитата ви червена рокля, то, успокойте се. Истина е!

Изглежда жените, които се обличат в червено, автоматично биват възприемани като обекти, излъчващи повишена сексуалност. Когато мъжете уловят тези сигнали, това е добре, но в очите на останалите жени това излъчване ви превръща автоматично в съперница – до голяма степен на подсъзнателно ниво, колкото и очевидни да звучат тези изводи.

Нещо повече - животинският съпернически инстинкт на дамите ги кара да мислят негативно за способността си да поддържат взаимоотношения и да бъдат лоялни.

Разбира се, това не означава, че трябва да очаквате нож в гърба от приятелките и колежките си всеки път, когато изглеждате добре в червено. “Но вече има доказателство, че хората си правят оценки за останалите главно на базата на тяхното облекло”, обяснява Адам Пазда, социален психолог от Университета Рочестър в Англия. “Виждате колко лесно цветът може ви отведе в тази посока”, допълва тя.

В рамките на научното изследване на няколко представителки на нежния пол последователно са показани снимки на други жени и учените са ги питали за мнението, което биха могли да си създадат за тях на пръв поглед. Масово дамите били склонни да възприемат облечените в червено жени като по-малко компетентни от останалите, водени от подсъзнателния сигнал, че в работата си те разчитат повече на сексуалността, отколкото на уменията си.

Истинска дискриминация от свои.

Изводите за първото впечатление се затвърдили, когато същите жени били попитани коя от дамите на снимката е по-сексуално ориентирана от останалите, без да се споменава нищо за цвета на дрехите им. Познайте какъв бил резултатът.