Юнкер иска Кристалина Георгиева за своя отбор

Българският еврокомисар се ползва с много по-добра репутация от италианския си конкурент за поста Федерика Могерини

Кандидатът за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска да привлече българския еврокомисар Кристалина Георгиева за своя отбор. Това пише електронното издание EurActiv в статия, озаглавена: "Юнкер опитва с всички сили да привлече Георгиева в отбора си".

Ето текста на статията:

"Жан-Клод Юнкер, за когото се очаква утре (15 юли) да бъде одобрен от Европейския парламент за председател на Комисията, иска да се увери, че Кристалина Георгиева, сегашният български комисар за хуманитарна помощ, ще бъде номиниран от напускащия кабинет в София, за заместник-председател на ЕК и върховен представител на ЕС по въпросите на вътрешните работи и сигурността, научи EurActiv от източници от Комисията.

Лидерите на ЕС ще обсъдят наследника на сегашния шеф на външните работи на ЕС Катрин Аштън, този на председателя на Съвета Херман ван Ромпой и на следващия президент на Еврогрупата на извънредна среща на върха на ЕС на 16 юли.

Името на Георгиева вече беше споменато като силен кандидат за комисар по външните работи. Друго име, което се споменава, е на италианския външен министър Федерика Могерини.

Могерини обаче не се ползва с подкрепата на няколко страни от Източна Европа, които смятат, че Италия е твърде приятелски настроена към Русия, включително в контекста на продължаващата украинската криза.

Георгиева, бивш вицепрезидент на Световната банка, си е спечелила отлична репутация като комисар. Попитана неотдавна от EurActiv за своите бъдещи планове, тя не пожела да разкрие картите си, заявявайки, че ще бъде наясно с тях, когато мандатът й изтече.

Юнкер от своя страна е провел редица телефонни разговори с премиера на България Пламен Орешарски, за да се увери, че Георгиева ще бъде номинирана за следващ български еврокомисар. Въпреки този натиск, Орешарски, по всяка вероятност ще представлява България на срещата на върха в ЕС тази сряда, е заявил, че все още не е готов с предложението за нов български комисар.

Дипломатите обаче изтъкват, че европейските лидери, които няма да излязат с кандидат за ЕК на срещата на високо равнище на срещата на 16-и юли, няма да се борят за най-добрите места в новата Комисия.

"Отворен мандат"

Говори се, че Юнкер е заявил на Орешарски, че той трябва да дойде в Брюксел с "отворен мандат" и решение, вместо да казва на лидерите на ЕС, че няма мандат, за да вземе такова.

Пламен Орешарски трябва подаде оставка по-късно този месец, като предсрочните избори в България ще се проведат на 5-и октомври.

В българската преса се тиражират спекулации, че Сергей Станишев, лидер на Българската социалистическа партия (БСП), водещ коалиционен партньор в отиващото си правителство, може би също се готви да стане европейски комисар, макар и с по-малко важен ресор като Заетост, социални въпроси и включване. Станишев, който е и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС), току-що беше избран за член на Европейския парламент.

Станишев отрече да има амбиции за еврокомисар, заявявайки, че настоящият му пост на председател на ПЕС е по-важен и че той ще се кандидатира за преизбиране на Конгреса на това европейски политическо семейство през есента на 2015-а година.

Въпреки това, допреди дни той отричаше многократно, че възнамерява да стане евродепутат и дори някои от партийните му другари се съмняват в сегашните му думи.

Водещата опозиционна сила ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) на бившия министър-председател Бойко Борисов, член на ЕНП, твърдо подкрепя Георгиева за втори мандат.

Не се очаква останалите комисарски места да бъдат обсъдени в сряда, но се очаква Юнкер да заяви пред лидерите на ЕС, че иска номинациите им преди края на юли, когато приключва ваканционният сезон."