Уилям Хейг подаде оставка

Британският външен министър няма да се кандидатира на парламентарните избори догодина

Британският външен министър Уилям Хейг подаде оставка, за да стане лидер на долната камара на парламента, предадоха световните агенции. „Тази вечер се оттеглям от моя пост... за да стана лидер на Камарата на общините", написа вчера Хейг в акаунта си в Twitter. Британският външен министър обяви още, че няма да се кандидатира на парламентарните избори във Великобритания през май догодина след 26 години като депутат в долната камара.

„От май 2015 г., след един толкова дълъг период в политиката, искам да се захвана с много други неща, с които винаги съм искал да се занимавам", написа Хейг. Той допълни, че „обновлението в политиката е нещо добро и заемането на един пост не е цел само по себе си". Премиерът консерватор Дейвид Камерън отдаде дължимото на своя съпартиец Уилям Хейг. Той бе една от „пътеводните светлини" на цяло едно поколение и е „близък довереник, мъдър съветник и голям приятел", коментира Камерън.

Хейг бе външен министър на Великобритания от 2010 г. Лидерът на Камарата на общините е с ранг на министър и е член на правителството, отбелязва БТА. Агенциите определят оставката на Уилям Хейг като изненадваща. Тя бе подадена преди очакваната днес последна рокада в коалиционното правителство на консерваторите и либералните демократи преди парламентарните избори догодина.