Убиец от Старозагорския затвор осъди България в Страсбург

4000 обезщетение трябва да плати държавата на Митко Харакчиев

Държавата ще трябва да плати 4 000 евро на двойния убиец от Харманли Митко Харакчиев заради нечовешките условия, при които той изтърпява присъдата си в Старозагорския затвор – доживотен затвор без право на замяна.

Най- тежкото наказание в България е нехуманно, обяви Европейският съд за правата на човека в Страсбург. Според европейските магистрати тази присъда нарушава чл. 3 на Конвенцията за защита правата на човека, която гласи, че "никой не може да бъде подложен на изтезания или на нечовешко и унизително отношение или наказание".

“Европейският съд по правата на човека е поразен от липсата на непосредствен достъп до тоалетна на затворниците в България, които излежават доживотни наказания. За удовлетворяване на физиологични нужди те използват пластмасови кофи с капаци, в единичните им килии няма и течаща вода. Дава им се възможност само 3 пъти дневно да посещават санитарни помещения, където да се измият.”

Това се посочва в решението, с което Европейският съд в Страсбург осъди страната ни на 8 юли по жалби на Митко Харакчиев от изолатора в Стара Загора и на Людвиг Толумов от пловдивския затвор. Делото е водено от адвокатите Михаил Екимджиев и Снежана Стефанова.

Митко Харакчиев е осъден за серия убийства. Той убива двама шофьори на микробуси и прострелва други двама, които оцеляват по чудо. През октомври и ноември 2001 година Харакчиев примамва собственици на микробуси с обещания за добре платени курсове, качва се при тях и ги убива по пътя. Толумов ще лежи до живот заради убийствата на двама души, извършил е серия обири и отнемане на кола.

57 затворници в страната изтърпяват доживотна присъда без право на замяна. Това наказание бе прието през 1998 година, когато бе отменено смъртното.

Властта у нас трябва да плати 4000 евро обезщетение на Харакчиев и 3000 на Толумов за нечовешко и унизително отношение и липсата на ефективни средства за защита в националното ни законодателство. Държавата дължи и 5600 евро разходи по производството.

Решението на европейския съд може да се обжалва от страната ни в тримесечен срок пред Горната камара на Евросъда. Според юристи, подобни решения целят да се промени практиката на българските съдилища да налагат автоматично по-строг режим за излежаване на хората с по-тежки присъди. В проекта за нов Наказателен кодекс доживотният затвор без право на замяна отпада с мотива, че е нехуманно наказание.