Готвят скандални промени в правилника на Фонда за лечение на деца

Ше се създадат условия за лобизъм и корупция, смятат от Обществения съвет към Фонда

Гражданските организации и медиите в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца ще го напуснат, ако бъдат приети нови скандални промени в правилника за работа на Фонда.
Те обявиха, че гласът им в Съвета се отнема, като единствената им роля ще бъде да набират средства от дарители.

На 21 юли изтича срокът за обществено обсъждане на новия правилник. Това е и крайният срок, който дават от Съвета на Министерство на здравеопазването и на Министерски съвет за отговор на жалбите, които днес са внесени в двете институции.

Според организациите и медиите промените ще доведат до нарастване на разходите на Фонда, като той вече няма да може да издава формулярът S2 за лечение в чужбина. Това право ще има само МЗ и то само при необходимост от трансплантация на стволови клетки и органи в чужбина.

Така Фондът ще заплаща лечението на децата в ЕС по цени за частен пациент, което ще направи сумата в пъти по-голяма.

Друга скандална промяна е свързана с въвеждането на лимит при финансирането на лечението на децата. Ще се приемат максимални стойности за финансиране на дейностите на Фонда без методика и критерии, по които тези стойности ще бъдат определяни.

Гражданските и пациентските организации и медиите са на път да бъдат изхвърлени от Фонда с текст от промените, който предвижда те да нямат право на глас при вземане на решения, за не получават информация за следващите заседания и дневния им ред, както и да се запознават със становищата на експертите и хода на лечението на децата.

За сметка на това се предвижда създаване на нова комисия на мястото на Обществения съвет, съставена от 6 лекари и по един представител от Министерство на здравеопазването,

Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане.  Така контролният орган спада от 17 човека на 9, като гражданският глас в него изчезва. В тази комисия пък няма да има мандатност, което е предпоставка за лобизъм и корупция, смятат от Съвета.

Организациите се опасяват и от това, че години наред не се приема идеята им парите на Фонда за медицински изделия да се прехвърлят към НЗОК. Става въпрос за сумата от 4 милиона лева, които сега се разпределят без правила.

По думите на недоволните представители от Съвета скандалният председател на Фонда Ива Станева е била назначена, за да насочва тези пари към точните фирми. Оказа се, че през краткото си време на този пост Станева е отказвала да свиква заседания на Съвета.