Кристалина Георгиева с реален шанс за външен министър на Европа

Борисов: За да се успокои системата, трябва да се смени ръководството на БНБ

България има редкият шанс да има външен министър на Европа в лицето на Кристалина Георгиева. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти на въпрос за избора на еврокомисар. „Всички я подкрепят, най-сериозните хора в Европа са говорили с мен за подкрепа на нейната кандидатура. Ако се отиде на смешния вариант, че се готви Вигенин да го предлагат за еврокомисар, ако това направят, унижението и падението на държавата ще стигне дъното”, допълни още Борисов.

„Тя е доказан, перфектен специалист, изключително ниво”, коментира той. Борисов припомни кандидатурата на Ирина Бокова и обясни, че ако и сега бъде направен този жест, ще имаме редкия шанс да имаме външен министър българка. „Какво е толкова сложно?”, запита Бойко Борисов.

На въпрос за протеста на продаващите скрап, които блокираха ГКПП „Капитан Андреево” и дали ГЕРБ ще подкрепи промените в закона, Борисов посочи, че първо трябва да внимаваме какво подкрепяме и, ако в тази скрап влиза и тази, от която липсват ж.п. релси или подводници, не би я подкрепил. „Трябва да се погледне целият закон и, ако има несъвършенство може да подкрепим промяна в текста. Цялото ми разбиране е, че това трябва да се прекрати – да се краде и да се носи на вторични суровини”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни, че няма име за нов шеф на БНБ, но за да се успокои системата, трябва да се смени ръководството на БНБ. „Да направят консултации, да се намери финансист, да се намери човек с репутация и тук, и навън и да може да подаде информацията, която е нужна на парламентарните сили да намерим консенсус”, каза още Бойко Борисов.