"Южен поток" и разногласията между ЕС и Русия

ЕС настоява проектът да бъде изграден според изискванията на Третия енергиен пакет

Европейската комисия не промени твърдата си позиция за проекта "Южен поток", настоява той да бъде замразен и продължава да смята, че той не съответства на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС. Според тези изисквания е забранено на компании, добиващи пирроден газ, да са единствените собственици и на магистрални газопроводи на територията на съюза.

Това съобщи руската агенция РИА "Новости", цитирайки Доминик Ристори, ръководител на Дирекция "Енергетика" на Еврокомисията.

"В сегашния контекст нашата позиция по "Южен поток" е ясна – газопроводът няма място в този контекст, в който имаме такива трудности с Русия. Предложихме да се спре "Южен поток" и да се преразгледа анализът на този проект в светлината на енергийната сигурност на ЕС. Отчитайки текущото развитие на ситуацията около Украйна и отношенията межд Русия и Украйна, тази позиция в момента не може да се промени", казва Ристори.

Той допълва, че "няма причина да променяме настояването си" проектът напълно да съответства на законодателството на ЕС.

Ристори посочва, че е започнала процедура за проверка на държавите, които биха получавали газ от "Южен поток", но пояснява, че що се отнася до антимонополното законодателство в Европейската комисия за това отговаря департаментът за конкуренция, а не за енергетика.

Русия настоява, че договорите по трасето на "Южен поток" са двустранни и повечето от тях са подписани преди влизането в сила на Третия енергиен пакет.