Не остана до развръзката за евростолица на културата

София, Пловдив, Велико Търново и Варна тръпнат в очакване на решението

Остава малко повече от месец, преди да стане ясно кой български град ще бъде обявен за европейска столица на културата през 2019 г. До финала достигнаха София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Тези 4 града инвестираха много от собствените си и от националния бюджет, какво ще им донесе титлата европейска столица на културата?

Освен заради признанието и престижа градът-победител ще получи и 1,5 млиона евро за развитие на културната дейност. Един материален стимул за духовно развитие амбицира още повече за победа.

СОФИЯ

Столичани са категорични, че София е успяла да превърне това състезание в гражданска кауза. Изкуството излезе от театри и галерии. Слушахме опера в парка. Панелните блокове, старите трамвайни мотриси и изоставени сгради оживяха благодарение на цветовете на графити-майсторите. Артинициативите избягаха от центъра на града и достигна до крайните квартали. А хората очакват изкуството да остане на открито, но предпочитат промяната да започне от инфраструктурата.

ПЛОВДИВ

В Пловдив дори са си изработили стратегия за развитие на културата до 2020 г. Пловдив чете, събира книги за смет и се превърна в центъра на дизайна за седмица. А в своята модерна фабрика за идеи се събраха на едно място решения на различни социални проблеми. На 10 места в града бяха обособени  пространства, които за кратко се превърнаха в  галерии, студия и магазини.

ВАРНА

За да се превърне морската и в културна столица на Европа, варненци се впуснаха в надпреварата по суша и по море. Театрални, музикалнии  балетни  интерпретации са част от ежегодния културен календар на града. Тази година ветроходът Калиакра се превърна в посланик на кандидатурата на Варна за столица на културата. А ако градът спечели, хората очакват позакърпване на дупките по пъят и в културата.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

А във Велико Търново творят щастие. С това мото от старата столица искат да убедят цяла Европа, че изкуствата, науката, културата и образованието дават възможност на всички хора, заедно, да се чувстват по-щастливи. В Търново вече има дигитална библиотека, модерна зала за културни събития и нова транспортна схема.

Източник bnt.bg