Учени създадоха червей, който никога не се напива

"Шпионско хапче ала Джеймс Бонд"

Учени от тексаския университет в град Остин създадоха чрез генна модификация червей, който никога не се напива, съобщава в. "Дейли мейл".

Те са имплантирали в организма на представители на вида Caenorhabditis elegans молекула, която изцяло блокира ефектите на алкохола върху тях. Според автора на проучването Джон Пиърс Шимомура разработката може да бъде полезна един ден да бъде сътворено "шпионско хапче ала Джеймс Бонд", при което разузнавачът да пие колкото си иска, оставайки трезвен, докато противниците му в същото време ще се търкалят пияни под масата. Подобно хапче може да помогне за лечението на алкохолици, тъй като те няма да изпитват удоволствие от опияняващия ефект на спиртните напитки и потенциално могат да избегнат пристрастяването, пише БТА.

Когато кръглите червеи Caenorhabditis elegans попаднат под въздействието на алкохола, те забавят пълзенето си и по-малко се извиват от страна на страна. Те спират да снасят яйца и те остават в телата им. Но при имплантирането в телата им на модифицирана човешка алкохолна молекула, при излагане на алкохол те не проявяват тези симптоми.