Извадиха имената на преподаватели от Пловдив, били агенти на ДС

Пълен списък

Комисията по досиетата оповести информация за общо 9 преподаватели - 8 от Университета по хранителни технологии (УХТ) и 1 от Аграрния университет в Пловдив, които са били агенти на ДС.

В публикуваните документи с бивши агенти на ДС в УХТ фигурират имената на Георги Кривошиев с псевдоним Мирчев, Стоянов, който е  ръководител на катедра „Електротехника", Дончо Дончев с псевдоним Костов - ръководител на катедра от 2003 до 2005 г., и проф. Стоян Танчев с псевдоним Рангел, Раковски, ръководител на катедра "Консервиране", пише 24 часа онлайн.

Сред агентите са били още ректорът от 90-те години проф. Стефан Дичев, който е бил и ръководител катедра „Месо и месни продукти", и Гроздан Караджов, бивш заместник-декан и декан в университета.

Сред агентите от ДС има и три жени. Това са Златка Рошкова с псевдоним Искра, Тодорка Гарчева, вербувана като Теодора, и Мария Балтаджиева с псевдоним Мирослава, която е била зам.-ректор и ръководител катедра по "Мляко и млечни продукти".

В УХТ са били проверени общо 54 лица. За шест от тях университетът не е предоставил необходимите документи и проверката продължава.

В Аграрния университет са били проверени 40 души. Като агент на Държавна сигурност е оповестен проф. Стойчо Каров с псевдоним Карамфилов - декан и ръководител катедра „Биологично земеделие".