БСП готви удобни позиции за хора, принадлежащи към „Държавна сигурност”

Нека на въпросите да отговори министър Кристиан Вигенин

Хора, близки до БСП, които имат принадлежност към „Държавна сигурност”, биват изпращани на мандат с даване на дипломатически ранг. Това е връщането на Иван Генов. Той е назначен, за да бъде изпратен в Казахстан като временно управляващ. Съвсем съзнателно не се изпращат постоянни посланици, защото целта е да се изпращат хора с принадлежност към „Държавна сигурност”, които не минават през санкцията на президента. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Джема Грозданова.

„Климент Пръмов, съпруг на Уляна Пръмова, е върнат в системата и е готвен за посланик в Нигерия. С нагласени конкурси са направени дипломати директорите в дирекции от общата администрация – това са „Финансова дирекция”, „Дирекция по сигурността” и сегашният главен секретар. Така при смяна на правителството и идването на друг министър те не могат да бъдат пипнати повече, защото са част от дипломатическата служба”, уточни Грозданова.

„Замислена е и подмяна на генералните консули, защото това са удобни позиции за хора, принадлежащи към „Държавна сигурност”. За първи път в предишното правителство направихме прозрачни конкурси за назначаването на генералните консули. За тях не се изисква указ на президента. Нека на въпросите да отговори министър Кристиан Вигенин”, призова депутатът Джема Грозданова.