Данъчните засилиха контрола в Добрич и областта

Масирани проверки извършват добричките данъчни през последните няколко дни, съобщават от ТБ на НАП в Добрич. Екипи на „Оперативни проверки“ проверяват обменни бюра, обекти за продажба на хранителни и промишлени стоки, плодове и зеленчуци. Проверките имат за цел да установят отчитат ли търговците реално оборотите си и се извършват както в делничните, така и през почивните дни. В проверките се включват и ревизори, които освен с основната си работа – извършване на ревизии, извършват проверки за издаване на касови бележки в извънработното си време и в почивните дни.

При извършване на контролни покупки в обект за продажба на плодове в града, данъчните установяват, че търговецът не  отчита на касовия апарат извършените продажби и не издава касови бонове. При проверката на обменно бюро в Каварна е установено, че в касата на обекта няма налични пари, въпреки извършените сделки през деня.   На нарушителите на данъчното законодателство са съставени актове за административно нарушение.

От началото на 2014 година инспекторите от „Оперативни проверки“ при НАП Добрич са извършили 446 проверки на обекти в Добрич и областта. Най-честото нарушение, което са установявали, е неиздаване на касови бележки, за което са съставили 47 акта. 7 акта са съставени за нарушение на КСО – невнесени здравни и социални осигуровки и 1 акт за друго нарушение на данъчните закони.

От  НАП Добрич напомнят, че лице, което не издаде фискална касова бележка (фискален бон), се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 .