Изложба "Планината и вярата на Орфей" в София

Експозицията може да бъде разгледана в галерия "Credo Bonum" от днес до 14 септември

Днес от 18:30 часа в София ще бъде открита изложба, посветена на античния певец Орфей и Родопите, информира БТА.

Експозицията "Планината и вярата на Орфей" може да бъде видяна между 17 юли и 14 септември в галерия "Credo Bonum" в столицата.

Това е втората от поредицата изложби, посветени на важни етапи от развитието на духовността и културата по българските земи. Първата беше свързана с познанието на най-древната праисторическа цивилизация, живяла по българските земи през
VII-V хил. пр. Хр.

Тази изложба прави опит да обедини митологичните, писмените и археологически данни от планината на Орфей и от Средиземноморския свят.

Ще бъдат застъпени следните теми: митове за произхода на Орфей; духовната реформа на Орфей и култа към Дионис и Аполон, вакханките и безсмъртието; Орфизмът - първото учение разпространявано чрез книги; музиката на Орфей, шаманството и любовта към Евридика; племето на бесите - пазители на светилищата на Дионис; Орфеевото цвете - безсмъртничето култа на Орфей във Филипопол; Орфей и християнството.

Изложбата представя и примери от култова керамика, намерена в орфически светилища по родопските върхове.

Легендите за Орфей разказват, че той е поет, музикант, лечител и пророк, автор на хероическата метрика и на астрологията. Всеки, който е чувал за орфическите химни, знае, че орфизмът приема душата за безсмъртна. Любопитен факт е, че това учение е било първото, което се разпространявало чрез книги.

Според историци и археолози античният певец е повлиял много на живота не само в древна Тракия, но и на цялото Средиземноморие.