5 прости трика, които градят влияние

Достатъчно е да се усвоят няколко прости психологически трика

Как да превърнем противниците в съмишленици, да се научим умело да обръщаме в своя полза мнението на околните? Достатъчно е да се усвоят няколко прости психологически трика, пише manager.bg.

 

1.  Помолете за услуга

Тази тактика е известна още и като  „Ефектът на Бенджамин Франклин”.  Той обичал да повтаря, че този, когото помолиш някого за услуга, е по-вероятно да повтори жеста и друг път, отколкото този, когото си принудил или задължил да свърши нещо за теб. Психолозите Джон Джейкър и Давид Ланди проверили в практиката тази теория. В резултат на своя експеримент те открили, че участниците, помолени от тях за персонални услуги, били по-доброжелателно настроени от другите, на които просто било възложено да свършат същото. Както обобщават самите учени, ако някой се съгласи да изпълни вашата молба, то е защото ви смята за достоен за своето внимание. Голяма сила е егото!

2. Завишавайте целите

Ако искате да получите нещо от даден човек, особено, когато става дума за гонене на резултати, първоначално го помолете за нещо сложно и неизпълнимо. Дори и леко абсурдно. Естествено, всеки здравомислещ ум ще ви откаже. Тогава деликатно „пробутайте” втори опит, при който формулирайте реалната си молба: „а, дали не бихте могли да...”. Този път ще стане, категорични са психолозите, защото ще сработи чувството за вина от първия отказ, дори и да е напълно основателен. Човек, който веднъж ви е отказал, вече има формирано чувство за дълг към вас и е много по-вероятно да се отзове, обясняват те.

3. Започнете с малко

Този трик пък е взаимстван от маркетинга – започва се с напълно приемливо предложение, а след това, стъпка по стъпка се разширяват перспективите и изискванията. Тук сработва споменатият вече „Ефект на Франклин”. Когато успеете да предразположите човек при първи контакт, той сам ще ви търси впоследствие.

4. Обръщайте се по име


Името играе важна роля в човешките взаимоотношения. Произнасянето на името е най-добрата музика за ушите на неговия притежател, казва Дейл Карнеги. Така че, когато се обръщате към някого по име, вие изначално го предразполагате. Важно е обаче да е с мярка и да не ставате прекалено фамилиарни.

5. Подражавайте


Ласкателството винаги е било най-силното оръжие на интриганите. Подражаването или мимикрията е едно от неговите проявление. Осъзнатото копиране на външния вид и поведението на даден човек, неволно го настройва да е по-благоразположен към „копието” си.  Това ласкае самочувствието на „оригинала” до степен, че постепенно започва да се нуждае постоянно от присъствието на подражателя си, който се превръща за него в живо доказателство за собствения му статут.