Отвориха Хаинбоаз за движение

Днес и утре камиони ще минават и през Шипка

Около 12.00 ч. днес бе пуснато движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката, след завършването на аварийно-възстановителни работи.
Аварийно-възстановителни работи са завършени и техниката вече се отстранява от пътното платно, информираха от Областно пътно управление Стара Загора.
Движението през Прохода на Републиката беше спряно на 20 юни, заради активизирани от поройни дъждове свличания на големи количества скална и кална маса върху пътя. На територията на област Велико Търново участъци от пътното платно бяха отнесени от водната стихия, бяха разрушени няколко подпорни стени, както и моста преди Килифарево. След близо месец ремонтни дейности пътното платно е възстановено, свлачищата са укрепени, а скалните откоси – обезопасени.
От АПИ съобщиха, че ремонтът е извършен по договора за текущ ремонт и поддръжка от пътноподдържаща фирма за област Велико Търново - „Пътни строежи-Велико Търново” АД. Стойността на извършените аварийно-възстановителни работи е 2 840 272,32 лв. с ДДС.
Проходът Шипка ще е отворен за движение на тежкотоварни автомобили до утре. Движението ще се осъществява и през двата прохода, за да не се получава натоварване на трафика през Прохода на Републиката.