Казанлък чества 100 години електричество

ВЕЦ-ът, запалил първата крушка, работи и до днес

Тази неделя, 20 юли, на празника Илинден, ще бъдат чествани 100 години от пускане в експлоатация на водната електроцентрала „Енина“ и електрификацията на Казанлък, осъществени на 1 януари 1914 г. Отбелязването на двете знакови събития в развитието на Казанлък ще стане на патронния празник на електрическото дружество „Победа“, денят на Св.пророк Илия.
Водно-електрическата централа е построена по инициатива на Стоян Стайнов, който е основател на фирмата „Братя Стайнови“ и под ръководството на сина му Генчо Стайнов. Той извършва проучвания за потенциала на Старата река и възможностите за реализация на ВЕЦ-а за индустрията и населението на Казанлък. Експлоатацията на централата започва през месец януари 1914 година и продължава да работи и до момента.
Програмата на честването включва тържество в музей „Искра“, водосвет и обиколка на ВЕЦ „Енина“. Организатори са членове на ООД „Победа“ и наследници на фамилия Стайнови.
Първата крушка светва в салона на читалище „Искра “в 00:00 часа на 1-ви януари 1914 година. Поставено е началото и на електрификацията на Казанлък, който е втория град в България след София по това време, където хората ползвали удобствата на тока.