Ню Йорк Таймс: САЩ обвини Путин за трагедията

Правителството на САЩ излезе с категорично заключение, че пътническият самолет, паднал над Украйна, е ударен от ракета земя-въздух

Ракетата най-вероятно предоставена от Русия на про-руски сепаратисти и изстреляна от превзета от бунтовници територия, пише Ню Йорк таймс.
Докато все още се разследват събитията, довели до катастрофата на полет МН 17 на Малайзийските авиолинии в четвъртък, САЩ посочиха редица индикатори за руска намеса. 
Наред с другите неща, военните и служители на разузнаването са открили улики, че сваленият три дни по-рано украински военен самолет, с изстреляна от територията на Русия ракета, е поразен от същия вид ракетна установка, използвана при свалянето на пътническия самолет.
Разузнаването убеди Обама да поиска публично отговорност от Кремъл. От Белия Дом той опита да насочи международното възмущение към Русия за това „престъпление с невиждани размери”. Президентът на САЩ заяви, че това събитие трябва да послужи като „призив към Европа да се събуди” и трябва да привлече вниманието на всеки към това, което се случва в Украйна, където бунтовете на проруските активисти се превърнаха в международна криза.
Без да навлиза в подробности относно представените му данни от разузнаването, Обама заяви, че сепаратистите са подготвени и въоръжени, благодарение на руската подкрепа. Той добави, че летящ на такава височина самолет не може да бъде свален без специализирано оборудване и подготовка, „които идват от Русия”.
Обама посочи президента на Русия Владимир Путин, като го обвини, че води скрита война, която е довела до трагедията. "Той има най-много контрол над тази ситуация," каза Обама, "и досега не го упражнява."
Путин призова за преговори, като каза: "Всички страни в конфликта трябва бързо да спрат борбата и да започнат мирни преговори. Ние с голяма загриженост и тъга гледаме какво се случва в източната част на Украйна. Това е ужасно; това е трагедия. "
Докато следователите се опитват да въведат контрол на мястото на катастрофата в средата на военна зона, семейства скърбят за жертвите, а глобалното отвращение нараства, особено с новината, че редица изследователи на СПИН, са били сред мъртвите.
Европейските лидери се присъединиха към призива на Обама за международно разследване, а Украйна поиска и гражданското въздухоплаване на ООН да води разследването.
Обама е провел и телефонни разговори с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън и канцлера на Германия Ангела Меркел, във връзка с трагедията. Той е говорил и с премиера на Австралия Тони Абът, тъй като на борда на сваления самолет е имало 27 австралийци.
В свои публични изявления, европейските лидери изразиха възмущение, но не показаха желание за конфронтация с Русия. Във връзка деветте британски граждани, жертви в инцидента, Дейвид Камерън бе категоричен, че " замесените лица трябва да бъдат подведени под отговорност".
Ангела Меркел заяви, че има "много индикации", че в Малайзийския пътнически самолет е бил свален, но отказа да каже дали тя ще подкрепи по-строги санкции.
Източник: nytimes.com