Празнуват Илия, пивовари, шахматисти и дядо Добри

На Илинден /нов стил/ - на бира с партия шах, ако може и на плажа

Троен празник се оказва 20 юли, а ако сте почитатели на Изтока и четворен.

На 20 юли се почита Свети Пророк Илия. Неговият образ препраща към едно древно предание, според което в далечни времена, когато юнаците си поделяли небето, на Св. Илия се паднали летните гръмотевици и светкавици, земята в дълбочина и небето във височина. Затова той ходел по небето, събирал тъмните облаци и мъглите и ги заключвал в Черното море. От него зависело дали хората ще се радват на хубаво време през лятото и обилна реколта през есента, или на страшни градушки и силни гръмотевици. Затова, за да не гневят св.Илия, през този ден никой не започвал никаква работа. 

Именици са всички, които носят имената Илия, Илиан, Илияна, Илиана, Илико, Илина, Илка, Иляна, Елиан, Елин, Лило, Лилчо, Личо, Лиля, Лино, Лильо. Илия от еврейски означава сила Божия; от гръцки означава слънце, светлина, божественост.

Днес своята 100 годишнина празнува Дядо Добри. Наричан от някои Светецът от Байлово. Български дарител за реставриране и поддържане на много български християнски храмове. Той е считан от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество. Да си жив и здрав, Дядо Добри и да се славят добрините ти!

20 юли е и Международен ден на шахмата. Датата е денят на основаването на ФИДЕ на 20 юли 1924 г. в Париж.
Съществуват много легенди, теории и схващания за произхода на играта, като най-често се споменава Индия, Персия и дори Китай. Точна дата не може да бъде определена, но предположенията са за периода от 3. до 6. век. Най-вероятен е индийският произход, като производна на играта шатрандж. С различните свойства (движения на фигурите и с тяхното разположение), играта е отразявала състава и свойствата на тогавашната индийска войска, образувана от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци. От Индия той се разпространява и в Персия. След завладяването на последната от арабите, те я пренасят в Европа — най-напред в южните области на Испания, която тогава е част от Арабския халифат.
Думата шах идва от персийски и означава император,а думата мат означава мъртъв. Който умъртви противниковия император (цар), той печели играта.
През Средновековието и по време на Ренесанса, шахматът е част от културата на аристокрацията; използва се за преподаване на военна стратегия и е наричан „царска игра“.

И не на последно място днес е Професионален празник на пивоварите. Денят е определен с Решение на УС на Съюза на пивоварите в Република България през 1996 г. Чества се в Деня на св. Пророк Илия поради това, че кръстителят на Съюза – агатоникийски епископ Наум, избира Светия Пророк за покровител на пивоварите.

А пък в Япония празнуват Денят на морето. Ако успеете да съчетаете чаша студена бира с партия шах на плажа и някой именник, отбелязали сте сти празника. Весела неделя.