Дузпа донесе 3 точки на канарите

Юнес Хамза бележи за 1:0 срещу Локо (Сф)

Ботев Пловдив стартира с победа новия футболен шампионат на България. "Жълто-черните" се наложиха с минималното 1:0 над Локомотив Сф в двубой без публика, заради наложеното на клуба наказание след ексцесиите във финала за Купата на България.

Единственото попадение в мача реализира Юнес Хамза в 15-ата минута от дузпа.

Въпреки, че нямаха възможност да подкрепят отбора от трибуните, привържениците на Ботев не оставиха отбора и повече от 1000 ботевисти подкрепяха момчетата на Велислав Вуцов от около 200 м., гледайки отбора на специално поставена за мача видео стена.

Ботев започна двубоя по-активно от своя противник и в още в 7-ата минута можеше да открие резултата. Мариян Огнянов изведе Чунчуков на добра позиция, но неговият удар бе блокиран от защитник.

След още толкова игрово време отново младият нападател на "канарчетата" получи нов пас зад защитата, този път от Данчо Христов, Чунчуков преодоля вратаря Митрев, който го фаулира и реферът отсъди дузпа. Зад топката застана Хамза, който с удар в долния десен ъгъл вкара първия "жълто-черен" гол в новото първенство.

В 21-ата минута гостите пропиляха най-добрата си възможност в мача, след като Йордан Тодоров бе изведен сам по десния фланг, но се засуети в наказателното поле и Лазар Марин блокира удара на десния бек на Локо Сф. До края на полувремето двата отбора не стигнаха до чисти положения, като най-голямата опасност не бе оползотворена от Хамза, който бе изведен от Огнянов, но избяга встрани от вратата и бе париран от защитник.

Ботев започна второто полувреме пестеливо, но въпреки това стигна до страхотен шанс да удвои преднината си. В 55-ата минута Мариян Огнянов се възползва от грешка на гостите и с пас от собствената половина изведе Хамза и Чунчуков сами срещу Божидар Митрев. Подаването на "седмицата" бе към Хамза, който напредна с топката и я пусна не по най-добрия начин успоредно към Чунчуков, на когото се наложи да стреля със шпагат и от няколко метра изпрати топката извън целта.

В 75-ата минута отново Цветелин Чунчуков можеше да вкара. Младокът пресече пас към вратаря и с поемането на топката мина покрай Митрев, който обаче успя да спаси ударът от малък ъгъл на 19-годишното острие. Опитите на Локо Сф да стигне до равенство се ограничиха с няколко удара отдалеч, които не затрудниха дебютиралият на вратата на Ботев Михаил Иванов.

В заключителните минути "канарчетата" пропуснаха нови два шанса чрез Мариян Огнянов, който стреля в аут след идентични ситуации и центрирания на Чунчуков и Христов отдясно.

В самия край на мача гостите останаха с човек по-малко на терена след два бързи жълти картона на Даниел Гаджев.

След последния съдийски сигнал "жълто-черните" отидоха от единия до другия край на базата в Коматево, за да поздравят вярната си публика, която и в следващите два домакински мача няма да има достъп до трибуните.