И сладоледът има свой празник

Честваме го от 1984 г.

Лято е, и всеки един от нас търси разхладителното действие, на така обичания от всички, сладолед! През 1984 г., американският президент Роналд Рейгън, обявява месец юли, за месеца на сладоледа. Кулинарните историци смятат, че първите вкусове и опити за направата на сладолед, датират от 18-ти век. Според други източници персите го измислили, римляните са го развили, ренесансова Европа го популяризира и бързо се разпространява по целия свят. Празникът на сладоледа се пада всяка трета неделя като тази година, това е 20 юли, пише EkipNews.bg.

Най-голямата платформа за доставка на храна в света, направи проучване кои са страните, който най-много обичат студеното лакомство. С най-много поръчки на глава от населението, Сингапур има предпочитание към шоколадовия сладолед, докато ванилията е най-обичан от Пакистан. В България също консумираме два пъти повече ванилов сладолед отколкото шоколадов, като у нас се набляга и на плодовия вкус.
Ваниловият десерт е бил използван за първи път от ацтеките, после от французите, които на свой ред го представили на американците, последвани от останалата част на света. В Тайван и Виетнам наблягат на тропическите вкусове с манго и кокос. Индия предпочитат да го смесват с бисквитки и боровинки.