Нова вълна ентероколити превзема морето, болницата 100% пълна

По 23-ма регистрират на седмица само в Бургас, в болницата влизат по 70 понякога за ден

Нова вълна ентероколити залива Южното Черноморие. Средно по 23 на седмица са регистрирани в Бургас със заболяването. Инфекциозната болница в града пък се оказва тясна да побере всички заразени от стомашния вирус туристи. През почивните дни те достигат до 70 -  80 дневно.

"При нас всяко лято е така, в момента работим при 100% запълнен капацитет, освобождаваме едните, идват веднага другите, чудим се къде да ги слагаме", оплакаха се от Инфекциозното.

Според тях най-често с тези заболявания при тях идват руските туристи. Стомашно-чревните вируси се разпространяват по въздушно-капков път, което пък е причина, когато дори само двама от една база или лагер се разболее, това да води след себе си вълна от нови и нови заразени.

Медиците са на мнение, че при този вид заболявания е много важна и хигиената и културата на ползване на летните услуги. "Оказва се, че има деца, които идват в тежко състояние, защото родителите не са обърнали внимание на симптомите, а същевременно са оставили децата с часове в басейни, после ядят каквото им падне. При българските деца имаме много по-малко пациенти, дори да са се заразили родителите са много по-внимателни и не се стига до хоспитализиране", допълниха от Инфекциозната болница в Бургас.