Созополските милиони - блокирани в КТБ

Кметът Панайот Рейзи: Все едно ни няма!

Близо 7 млн. лв. на община Созопол по европейски проекти са блокирани в КТБ, съобщи кметът на Черноморския град, Панайот Рейзи. В поставената под надзор банка са извънбюджетните сметки на администрацията по няколко програми.

„Там имаме някъде около 6.5 млн. лв. За съжаление никой в тази държава не говори за общините. Нас все едно ни няма“, посочи Рейзи. В банката са блокирани парите за всички проекти на общината, включително и за водния цикъл на Созопол.

„Принципно трябва да имаме само една извън бюджетна сметка и тя е там“, обясни кметът. Той посочи, че към момента не е водил разговори с никой, тъй като днес банката трябваше вече да работи. „В последния момент от БНБ специалистите смениха условията. Сега още три месеца, а през тях какво ще правим“, заяви Рейзи. Той посочи, че други общини имат бюджетни сметки там и при тях ситуацията е още по-сложна. 
От тази седмица кметът Рейзи започва разговори във връзка с проблемната за общината ситуация. Първо ще потърси председателят на Националното сдружение на общините. След това кметовете на общини ще трябва да търсят формула за решаване на проблема. По неговите думи, на 100% има вероятност да бъде спряно изпълнението на проектите. „Още малко ще поработят фирмите и спираме и без това Министерството на екологията не дава никакви пари. Имаме подадени там документи за над 13-14 млн., нищо не плащат. И сега банката заприщи и малкото които имахме, с които дишахме“, коментира Рейзи, цитиран от Агенция "Фокус".

Той допълни, че и Фонд „Флаг“ е престанал да дава кредити, заради спрените европейски средства. Кметът на Созопол каза, че не вижда как ще се реализират проектите.