Разкопките в старите български столици Плиска и Преслав започват през август

За археологическо лято през 2014 година на територията на Плиска и Преслав има по шест финансирани обекта

"Пари за разкопки в Плиска и Велики Преслав ще има", съобщи доц. Стойчо Бонев от шуменския филиал на Археологическия институт с музей към Българската академия на науките, предаде БТА. Той каза, че неговата заявка, която е за 18 000 лева, и исканията на колегите му, вариращи от 18 000 до 22 000 лева, вече са потвърдени.

"Чакаме средствата да бъдат преведени, след което ще започнем разкопките", обясни доц. Бонев и поясни, че е разговарял с колегите си и те са потвърдили, че ще започнат работа в двата резервата в първите седмици на август. "Аз съм планирал да стартирам проучванията си на 15 август и да приключа в рамките на един месец", допълни Стойчо Бонев, който ще работи в югозападната част на Дворцовия град в Преслав, където от няколко години разкрива масивен дворец.

За археологическо лято през 2014 година на територията на Плиска и Преслав има по шест финансирани обекта. В Плиска ще работят д-р Янко Димитров, Станислав Иванов, проф. Станислав Станилов, д-р Андрей Аладжов, доц. Валери Григоров и доц. Павел Георгиев. В Преслав теренни проучвания ще се извършват от доц. Стойчо Бонев, доц. Стела Дончева, Ангел Конаклиев и проф. Казимир Попконстантинов.