Холандски експерти изследват телата на загинали от малайзийския самолет

Експертите ще огледат и мястото на катастрофата

Екип от холандски експерти започна изследването на тела на загинали при разбиването на самолета, натоварени на влак в градчето Торез, близо до района на катастрофата. Жертвите на трагедията са 298. Досега са намерени 272 тела. 251 от тях вече се намират в хладилни вагони. След като приключи огледа на телата, групата експерти ще огледа и мястото на катастрофата.

Холандският премиер Марк Рюте съобщи, че страната му, чиито граждани са повечето от загиналите, иска влаковете с телата да напуснат територията, контролирана от сепаратистите и да преминат на територия под контрола на Украйна, за предпочитане в големия град Харков, който е най-близо, предаде БНР.

Украинският президент Петро Порошенко разпореди на правителствените сили да прекъснат операциите около мястото в Източна Украйна, където се разби малайзийският самолет, съобщи Франс прес. Целта е да бъдат осигурени условия за обективно разследване на инцидента. В отговор вицепремиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин заяви, че опълченците съблюдават режима на прекратяване на огъня на територията около зоната на самолетната катастрофа, предаде РИА Новости.

Украйна е готова да предостави на международните партньори координацията на разследването на катастрофата. Киев обаче е убеден, че самолетът е бил свален от "професионалисти", заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс. По думите му Холандия може да поеме ръководната роля в този процес.

Разследването на причините за катастрофата в Украйна е затруднено заради липсата на споразумение между страните в украинския конфликт, заяви източник от руското външно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според дипломата сигурността на чуждестранните експерти и наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество Европа не е гарантирана. Част от тях и в момента се намират в Киев и Харков, а не на мястото на трагедията в контролираната от сепаратисти Източна Украйна.

Украински военни части са предприели тази сутрин опит да проникнат в Донецк, който е един от центровете на проруския въоръжен бунт в Източна Украйна. Това съобщи един от лидерите на сепаратистите, цитиран от Ройтерс. Според  висш него, в украинската атака участват най-малко 4 танка, както и БТР-и. Водят се сражения край железопътната гара на града. По-рано Ройтерс цитира местен свидетел, според когото се чували силни експлозии близо до центъра на Донецк. Той видял и два танка на проруското "опълчение"да напредват към гарата, а пътят натам бил затворен.