Украински военен самолет е прелетял до Боинг 777 малко преди катастрофата

Твърдението се базира на видеокадри от Центъра за наблюдение в Ростов

Украински военен самолет "Су-25" е прелетял на между три и пет километра от сваления малайзийския "Боинг" малко преди катастрофата, съобщи началник щаба на руските въоръжени сили генерал-лейтенант Андрей Картополов, предаде БНР. По думите му "Су-25" може да се издигне на височина 10 км, а на въоръжение разполага с ракети въздух-въздух Р-60, които поразяват цели на разстояние 12 км. Карполтов заяви, че в потвърждение на прелитането на украинския самолет служат видеокадри, получени от Центъра за наблюдение в Ростов.

Данните на руските военни сочат още, че пътническият самолет се е отклонил с 14 км от маршрута си, след като прелетял над Донецк и започнал да губи скорост на около 51 км от границата с Русия. Според руските военни това означава, че машината е направила опит да се върне към предварително зададения маршрут. От момента, в който самолетът е започнал да пада, до момента, когато изчезва от радарите, са изминали три минути, каза още Картополов.

Руските военни вече са поискали обяснение от Киев за полета на военен самолет по гражданско трасе и на една височина с малайзийския Боинг. От руското ведомоство съобщиха още, че не са засичали ракети, изстреляни в близост до маршрута на пътническия самолет, но са поискали от американското разузнаване сателитни снимки на инцидента, ако разполага с такива.

Русия не е доставяла ракетни установки БУК, нито каквито и да било оръжия на сепаратистите в Източна Украйна, се подчертава в изявлението на руското военно министерство.