Петдесетгодишно „Ферари” е най-скъпото в света

Рядката машина е оценена на приблизително 20 млн. паунда

50-годишно „Ферари”, което е едно от само три такива в света и се смята за един от най-важните модели на емблематичния производител на коли, отива на търг и се очаква да бъде продадено за невероятните 20 млн. паунда, пише vesti.bg.

Моделът от 1965 г, който основно е използван като пътен автомобил, макар че е бил проектиран като състезателен, може да достигне максимална скорост от 273 км/час.

Въпреки, че е продадена на търг за по-малко от 1 млн. паунда в средата на 90-те години, сега се очаква колата да донесе поне 20 млн. паунда, когато бъде предложена в Калифорния следващия месец.

Зашеметяващото сиво „275 GTB/C Специале”, известно още като „06701”, е било собственост на английски полковник през 70-те години. Изработено е от супер лек алуминий и е задвижвано от двигател V12, който развива 320 к.с.

Има само още две точно като това „Ферари” и се предполага, че те никога няма да излязат на пазара, както сивото бижу на колела.

Спортният автомобил ще е звездата на аукциона следващия месец, като възможността да бъде купена е шанс, който се появява веднъж в живота.

Шелби Майерс, която е старши специалист от аукционната къща, която ще предложи „Ферарито” заяви:  „Най-просто казано, това е един от най-важните „Ферарита” в света и със сигурност най-важното, което е отивало на търг. Двете сестри на „06701” се намират във високо уважавани частни колекции, от които е много малко вероятно да излязат в близко бъдеще. Продажбата на „06701” е уникален шанс”.

Първия собственик на колата е бил бизнесмен, който я е използвал като пътен автомобил, преди да я продаде на следващия собственик, който я задържа при себе си и я поддържа в продължение на 25 години.

По-късно тя попада в колекцията на любителя на „Ферари” Брандън Уанг, който  я показва на различни състезания. След основна реставрация, автомобилът преминава в ръцете на сегашния си собственик, който я предлага на търг.