Часове ни делят от оставката на Орешарски

Подава я в сряда, гласуват я в четвъртък?

Пламен Орешарски ще подаде оставката на своето правителство в сряда, съобщи 24 часа, позовавайки се на източник от ДПС.

Премиерът ще обяви оставката след последното заседание на своя кабинет. Източници от парламента допускат, че депутатите няма да дебатират оставката, а направо ще я гласуват в четвъртък.

Вече е дадена позивна към министерствата да се готвят за оттегляне от властта преди края на седмицата.

Народното събрание има готовност да гласува оставката на правителството още в деня на постъпването й, увери в края на миналата седмица председателят Михаил Миков. По предварително маркираната програма на парламента, която се попълва след гласуване от пленарна зала в сряда, този петък трябва да има парламентарен контрол.

Справка в информационната система на НС показа, че към премиера Орешарски вече няма неотговорени депутатски въпроси. С най-много неотметнати такива ще приключи мандата военният министър Ангел Найденов.

Въпреки оставката министрите на Орешарски се готвят да заседават и на 30 юли и на 6 август, когато би трябвало да стане и предаването на властта между сегашното правителство и служебното. В кабинета дори са обсъждали вариант да заседават, а служебнот правителство да бъде назначено следобед

Другият сценарий бил властта да бъде предадена на тържествено заседание, след което служебните министри да бъдат оставени да вземат решения по внесените от предшествениците им точки от дневния ред.

Все още не е ясно на кого ще се спре президентът Росен Плевнелиев за поста служебен премиер.

Банковата криза навежда на мисълта, че ще се търси финансист.
Затова и продължава да е актуално името на подуправителя на БНБ Калин Христов, който бе финансов министър в предишното служебно правителство на Марин Райков. Христов все още обмислял дали това ще е удачно. Банкери коментират, че подуправителят на БНБ е най-добре приетият български експерт в европейскте финансови среди. Изтъкват, че имал много сериозна роля в успокояването на ситуацията с банковата криза. Имал принос и за подкрепата на Брюксел в тази ситуация.

Вече почти не се споменават имената на останалите спрягани за премиер на служебния кабинет. Допреди седмици се въртяха тези на бургаския кмет Димитър Николов, на шефа на банка “Алианц” и бивш кандидат за кмет на София Светослав Гаврийски и на шефката на кабинета на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева. Последната обаче ще е министър в бъдещия служебен кабинет, и то вероятно вицепремиер, какъвто бе и в предишния.

Една част от висшия ешелон - зам.-министри, началник-кабинети и главни секретари най-вероятно ще останат и при служебното правителство. Част от зам.-министрите в правителството обаче са помолени да напуснат постовете си преди оставката,
за да бъдат запазени като имена, съобщиха източници от Министерския съвет. Повечето зам.-министри отрекоха към тях да е отправяна молба да напуснат преждевременно постовете си.

Освобождаването на зам.-министри преди предаването на властта е необичайно, тъй като те би трябвало да въведат в работата новия министър и едва след това да ги освободи новият премиер.

Двама зам.-министри освободи обаче премиерът Пламен Орешарски, точно преди оставката на правителството и 12 дни преди да бъде назначен служебен кабинет. Това са заместникът в МВР Йордан Грамов и Тодор Чуров от Министерството на външните работи.

Двамата зам.-министри сами са поискали да бъдат освободени по-рано, но без да посочват мотиви в молбите си, обясниха от Министерския съвет. И двамата заместник-министри имат запазени места за работа. Грамов е прокурор и преди да влезе в изпълнителната власт е работил по знакови дела като тези на Евелин Банев-Брендо и бившия вътрешен министър от управлението на ГЕРБ Цветан Цветанов. Чуров пък е дипломат от кариерата и един от най-опитните български посланици и ще продължи да работи във Външно.  Той трябваше да приеме македонския министър на отбраната Зоран Йолевски.