Предлагат на търг пианото от филма "Казабланка"

Аукционната къща "Бонамс" предлага на търг пианото от култовия филм от 1942 година "Казабланка", като се очаква то да се продаде най-малко за 1 милион долара, съобщават Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Наддаванията ще се проведат на 24 ноември. В незабравимата холивудска продукция в нощен клуб в Казабланка главната героиня на лентата Илза /Ингрид Бергман/ пожелава Сам /Дули Уилсън/ да й изсвири песента "As Times Go By". След това в бара пристига и бившият й възлюбен Рик /Хъмфри Богарт/, пише БТА.

На ноемврийския търг на "Бонамс" ще бъдат предложени над 30 лота, свързани с филма "Казабланка". Сред тях е и вратата на нощния клуб, където Рик и Илза се срещат няколко години след парижката си авантюра, както и окончателната чернова на сценария.

Всички тези артефакти, включително и пианото, са част от една и съща колекция. Сегашният й собственик предпочете да остана анонимен. Пианото той закупил през 2012 година на търг на друга аукционна къща - "Сотбис" срещу 602 хиляди долара. Някои медии тогава предположиха, че с лота се е сдобил Леонардо ди
Каприо.

Мелодрамата "Казабланка" на режисьора Майкъл Къртис получи три награди "Оскар" и се счита за един от най-добрите филми в историята на Холивуд, припомнят агенциите.