Удивителен експеримент! Прилепите се ориентират по светлината

70 прилепа Myotis myotis, известни като големи нощници

Известно е, че прилепите - единствените бозайници, които могат да летят, се ориентират благодарение на ехолокацията. Ново изследване разкрива, че те се ориентират също по поляризираната светлина - метод, за който досега се знаеше, че е ползван от други животни, но не и от прилепите, съобщи Франс прес. Прилепите издават звуци, за да се движат в тъмното в зависимост от ехото им, пише БТА.

"Това обаче е ефикасно на разстояния до около 50 метра - заяви ръководителят на изследването Щефан Грайф от университета "Куинс" в Белфаст, Великобритания. - Следователно прилепите трябва да се осланят на друго усещане, за да стигнат по-далеч." Предишни проучвания наведоха на мисълта, че прилепите могат да открият поляризирана светлина в небето, когато привечер излизат от пещерите, за да се хранят с насекоми.

Пчели и птици забелязват посоката на осцилация на светлината и я използват, за да регулират "вътрешния си компас", когато се ориентират благодарение на поляризираната светлина. Методът функционира дори когато слънцето не се забелязва - при облачно време или при падането на нощта.

Поляризираната светлина е най-силна при изгрев и залез слънце, когато прилепите напускат убежищата си, за да търсят храна, или когато се връщат там преди разбуждането на хищниците.

В България екипът на Грайф е извършил свързан с ориентацията експеримент със 70 прилепа Myotis myotis, известни също като големи нощници.

Те били пуснати през нощта на разстояние 20 - 25 км от убежището им, след като при залез слънце били изложени на ефекта от различна поляризирана светлина в небето. Чрез система от специално оборудвани клетки някои прилепи били изложени на "естествена" поляризирана светлина, а други - на такава, която е под 90-градусов наклон. Животните били снабдени с малки радиопредаватели, за да се следи движението им.

Учените констатирали, че двете групи животни се отправили в различни посоки, като повечето от изложените на "естествена" поляризирана светлина прилепи се доближили до убежището си. Получените резултати подкрепят хипотезата, че прилепите използват поляризацията на светлината, за да се ориентират. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.