Ретроспективна изложба на Кремена Пенчева-Сокерова

Уникалните творби на отишлата си твърде рано художничка можете да разгледате от тази вечер в столичната галерия "Академия"

Кремена Пенчева-Сокерова, един творец, отишъл си твърде рано от този свят, оживява отново - чрез своите картини.

От 18:00 часа днес (23 юли) в столичната галерия "Академия" ще бъде открита ретроспективната изложна на Кремена. Експозицията включва част от страхотните неща, които тя създаде в областта на илюстрацията, графичното оформление, живописта и сценографията за куклен театър, пише в. "Труд". Събитието е организирано със съдействието на Националната художествена галерия (НХА), чийто възпитаник е авторката на картините.

Измина година и половина, откакто художничката ни напусна едва на 35 г. С помощта на своите творения тя успява да сътвори свой уникален стил – метафизичен и херметичен. В рисунките й особено място заема любовта й към народния бит, вдъхновена от градовете Калофер и Казанлък.

Кремена се дипломира през 2002 г. в НХА със специалност "Книга и печатна графика" при проф. Владислав Паскалев и доц. Николай Алексиев. След завършването си работи като илюстратор и дизайнер на книги, учебници и печатни материали, клипарт, уеб дизайн, лога и графични концепции.

Особено пристрастие Сокерова има към детската илюстрация, където създава своя собствена стилизация. Нейно дело са едни от най-хубавите илюстрации и оформления на книги от поредицата "Златни детски книги".
Последните 2-3 години от живота си Кремена се бори с неизследваното и недоизучено от медицината заболяване лупус. За съжаление не успява да се справи въпреки своите и на близките огромни усилия.