И светът не е безразличен към оставката на българското правителство

Оставката на кабинета „Орешарски” предизвика коментари в чуждите медии

Българският премиер социалист подаде оставка след само една година на власт, за да направи възможно провеждането на предсрочни избори през октомври, предаде BBC.
Британската медия определя този ход като очакван след слабото представяне на социалистите на европейските избори през май и загубата на ключов партньор в парламента.
В статията си, посветена на България, ВВС обръща внимание и на проблемите в банковата система и допълва, че България е една от най-бедните членки на ЕС.

“Уол стрийт джърнъл” коментира, че Пламен Орешарски се оттегля след напрегната година, белязана от протести, проблеми с банките и конфронтации с Европейския съюз.

Ситуацията в банковия сектор е във фокуса на вниманието и в коментара на “Евронюз” и британският „Гардиън”.

Съдбата на една от най-големите банки в най-бедната страна членка на Европейския съюз остава заложник на политическата криза, която принуди правителството да подаде оставка, пише “Ню Йорк Таймс”.

Българският премиер Пламен Орешарски преoложи оставката си, след като най-тежката банкова криза от 17 години застраши икономиката на балканската страна, съобщава Блумбърг.
Управляващите социалисти, които дойдоха на власт през май 2013 година, отстъпват властта, след като опозиционната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов спечели изборите за ЕП и обвини социалистите, че са довели страната до крах.
Ръководената от социалистите коалиция дойде на власт с обещанията да даде тласък на икономическия растеж и да увеличи социалните придобивки. То беше блокирано от повтарящи се протестни шествия срещу корумпираната политическа система, посочва изданието.

Правителството в България подаде оставка без решение по „Южен поток” – коментарат руските медии. Този „промеждутъчен” кабинет не успя да вземе ключови решения, включително и за реализирането на руския газов проект „Южен поток”. С развитието на украинската криза Западът подлагаше българите на все по-силен натиск, за да се откажат от изграждането на „Южен поток”. Но страната с практически унищожената през времето демократизация на промишлеността, с провалено селско стопанство и със зависимост от целевите програми, финансирани от еврофондове, не успя да удържи дълго на заплахите за спирането на финансовите потоци. Всичко приключи след писмото на ЕК с обещания да спре плащанията и да започне наказателна процедура за неспазване на правилата на ЕС и с визитата на трима американски сенатори в София, когато премиерът на България заяви, че спира „Южен поток”. Премиерът на България Пламен Орешарски подаде оставка, след като управляващата Социалистическа партия показа слаби резултати на изборите за Европарламент, пише „Коммерсант”.