Проф. Константинов: Да поздравим всички българи с тази оставка!

Бившият председател на ЦИК предрече съотношение на мандатите в новия парламент 100:60:40

"Оставката е буря в чаша вода. Да поздравим всички българи с тази оставка!". Това заяви в студиото на БНТ проф. Михаил Константинов, математик и бивш председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Той беше поканен, за да коментира оставката на кабинета, която премиерът Пламен Орешарски внесе в деловодството на Народното събрание.

"Нямаше никакво значение кога Орешарски ще подаде оставка, защото той ще бъде премиер до 5 август. Обикновено с един и същи указ се прекратява дейността на сегашното Народно събрание, назначава се служебен кабинет и се определя дата за изборите", обясни проф. Константинов.

Той допълни, че няма вакуум в изпълнителната власт, защото правителството в оставка може да проведе още заседания и да вземе решения, които ще бъдат абсолютно легитимни. "Не може те да изчезнат от управлението и в този момент да няма служебен кабинет. Нито една минута не може да има вакуум в изпълнителната власт", заяви професорът.

Михаил Константинов подчерта: "Стана ясно, че това управление няма да изкара зимата по нормален начин – тази, която идва. Винаги е по-добре да си отидеш сам, отколкото да те махнат от кабинета по един груб начин".

По думите му българите са част от един глобален проблем, когато човечеството се държи неразумно, а причината е много проста – "свършиха ресурсите". "Няма изкопаеми богатства, няма достатъчно храна, климатът се видоизменя. "Най-вероятно става нещо естествено, за което ние нямаме спомен. Но тъй като нашата цивилизация е много крехка, затова и политици, и хора инстинктивно усещат, че сме стигнали до ръба и сме много близко да го прекрачим. Затова е тая нервност", коментира математикът.

Той предрече разпределение в съотношение 100:60:40 на мандатите в 43-тото Народно събрание - 100 места за ГЕРБ, 60 за БСП и 40 за ДПС. "Останалите ще ги делят, както искат".

"Важно е българите да видят, че управляващите имат желание да се излезе от батака. Светът е много близо до ситуация на война", беше съветът на проф. Константинов към следващите, които ще дойдат на власт.