Тежката равносметка за годината на „Орешарски“

Протести, скандали, трудно работещ парламент ....

Парламентът обсъжда оставката на правителството на Пламен Орешарски и предстои да я гласува. На 5 август президентът Росен Плевнелиев трябва да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство.

Правителството на Орешарски управлява 421 дни. Ето основните акценти, които открояват събитията по време на мандата на правителството, което изпращаме.

В края на май, след близо пет часа дебати новото правителство получи подкрепата на депутатите от БСП и ДПС, а нужният глас за кворума дойде от лидера на "Атака" Волен Сидеров, което автоматично лепна на партията му етикета „скритият коалиционен партньор”.

По-малко от месец по-късно, на 14 юни, парламентът взе решение, с което отключи бурни протести – избра Делян Пеевски за председател на ДАНС.  
Най-кървавата нощ беше запомнена, като „нощта на белия автобус”.

Премиерът Пламен Орешарски се принуди да търси алтернативни начин да избягва недоволните. Дори в социалните мрежи се появи шега, че евакуационните планове на сградите ще се наричат „Планът Орешарски”, припомня Нова телевизия.

В края на октомври Ранобудните студенти окупираха сградата на Ректората на Софийския университет. Блокадата издържа почти месец.

Успоредно със студентските протести, вторият човек в ДПС се оказа в центъра на скандал. Христо Бисеров напусна всичките си постове, срещу него започна разследване за пране на пари.

След скандала „Бисеров“  ябълката на раздора се оказа проектаът„Южен поток”. В момента, в който България демонстрира явна подкрепа за газопровода, Брюксел размаха пръст на правителството и обяви, че той противоречи на европейските правила.

А на България и предстояха евроизбори през май. Резултатът от тях разочарова червените, а лидерът Сергей Станишев избра евродепутатското място.

На този фон започна и много сериозен банков скандал. По различни причини и слухове пред клоновете на Корпоративна търговска и на Първа инвестиционна банка се извиха огромни опашки от хора, които искат да изтеглят парите си.

КТБ беше затворена, в нея влязоха ревизори, заведено е дело за източването й. Собственикът, Цветан Василев обвини от Виена Делян Пеевски за целенасочена атака срещу банката му.