Студенти на "ти" с европроектите

Разгледани бяха добри практики от изпълнени проекти с европейско финансиране на територията на Благоевградска област

Завършващи студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ посетиха Областен информационен център – Благоевград, за да се запознаят с възможностите, които предоставя новият програмен период и да научат повече за принципите на европейско финансиране в България. Младежите завършват специалност „Екология“ в университета и в момента изпълняват практика в сдружение „Заедно за успех“ по линия на проект „Студентски практики“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Експертите на ОИЦ – Благоевград представиха принципа на работа на мрежата от 28 информационни центрове в цялата страна, чиято основна цел е популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз. Разгледани бяха добри практики от изпълнени проекти с европейско финансиране на територията на Благоевградска област.

Предвид специалността, в която са обучавани, интересът на младите хора беше насочен към проекти по ОП „Околна среда“. Освен това, младежите се запознаха и вече знаят как да използват Информационната система за управление и наблюдение /ИСУН/ и чрез нея да набавят, а след това и да използват необходимата им информация. Именно чрез ИСУН екипът на ОИЦ-Благоевград представи на бъдещите еколози действащи проекти на територията на областта.

Студентите бяха запознати с проектния цикъл, включващ подготовка, кандидатстване, изпълнение и отчитане на проектното предложение.

Търсещи бъдеща реализация след завършване на висшето си образование, младите хора заявиха, че оперативните програми са възможност, която би им отворила много врати.