Д. Николова: Държавата подпомага, а не обезщетява (снимки)

Кметът на Добрич разговаря с пострадали от наводнението граждани

Кметът на Добрич Детелина Николова днес се срещна и разговаря с пострадали от наводнението граждани.

Срещата бе инициирана по взаимно желание и на двете страни, след като протестиращи излязоха с въпроси към Детелина Николова. Тя отговори подробно на зададените въпроси. Защо се е стигнало до приливна вълна и откъде е дошла, как ще бъдат обезщетени гражданите, кой ще плати имуществото на пострадалите граждани, кога заразената в момента почва ще е годна за земеделска обработка и докъде са стигнали дейностите по почистване на коритото на река Добричка.

Според данните от доклад, направен от специалисти, язовирите в областта – „Плачи дол” 1 и „Плачи дол” 2 са преливали с 400 литра в секунда, язовир „Полковник Минково” е преливал с не повече от 300 литра в секунда, като оттокът в участъка на моста по ул. „Калиакра” по данни на този доклад е 60-70 куб. метра в секунда, от което се е наложил изводът, че заливането на ниските части от града по поречието на Добричка е вследствие на формирането на голям обем водни маси във водосборните зони, които като площ са над 300 кв. километра при измерени 108,4 литра на кв. метър по данни на НИМХ към БАН, заяви Николова. Тези данни са предоставени на кмета на града след писмено изразено искане за това от областния управител Недко Марчев.

По въпроса за обезщетението на пострадалите сгради кметът отбеляза, че в Закона за защита при бедствия е определен начинът за подпомагане на гражданите, пострадали от наводнението. Веднага след бедствието и съгласно нормативната уредба у нас, е била сформирана комисия от общински експерти, която освидетелства сградите, подлежащи на ремонт или премахване. Съгласно законовите разпоредби, държавата трябва да подпомогне и възстанови средства на пострадалите в размер до данъчната оценка на имотите им.

 „Държавата подпомага, а не обезщетява”. Кметът на града припомни, че в нощта на бедствието в резултат на бързи и своевременни действия от страна общината е създаден Кризисен център, през който са преминали 150 души с осигурени вода, храна и медицинско обслужване. Малко по-късно общината е направила организация и е започнала да приема заявления за обезщетения от пострадали.

Екипи на Дирекция „Социално подпомагане” са посетили домовете на пострадалите, извършили са цялостна оценка и са информирали гражданите как могат да получат подпомагане за неотложни битови нужди в рамките на 325 лева. Ясни са вече и критериите за разпределяне на помощите и даренията сред пострадалите от наводнението в Добрич. Критериите са определени от назначения със заповед на кмета на града Обществен съвет.

Формулирани са шест групи и те са: пострадали от наводнението с напълно разрушени домове; пострадали от наводнението с домове, подлежащи на събаряне; пострадали от наводнението, с унищожени над 50% от застроената площ и покъщнина; пострадали от наводнението семейства с деца до 18 г.; пострадали от наводнението семейства и самотно живеещи възрастни хора над 65 г.; пострадали от наводнението семейства с лица или деца с увреждания над 50%. Поставени са също две условия. Едното е жилищният имот, пострадал от наводнението, да бъде единствен за домакинството. Другото условие е лицата да са подали заявление за подпомагане и възстановителна помощ в общината или в Дирекция „Социално подпомагане”.

В Обществения съвет са включени представители на Община град Добрич, Областния съвет на БЧК, Областна администрация, на Гражданска доброволческа инициатива „Да помогнем на Добрич“ и представител на пострадалите от наводнението.

Общественият съвет вече е провел заседание за подготвяне на списъците с пострадалите домакинства и още утре те ще бъдат представени в Националния обществен съвет на БЧК.