Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на "Коалиция за България"

Това е поредната стъпка в конституционната процедура до разпускането на парламента и предсрочните избори

Днес в ранния следобед, президентът Росен Плевнелиев очаква представителите на "Коалиция за България", за да им връчи мандат за съставяне на правителство. Това е поредната стъпка в конституционната процедура до разпускането на парламента и предсрочните избори.

Вчера, след като парламентът прие оставката на правителството на Пламен Орешарски, президентът Росен Плевнелиев събра парламентарните партии на политически консултации. Всички, без Атака, които не участваха в срещата, потвърдиха, че настоящото Народно събрание не може да формира устойчиво мнозинство, което да излъчи работещо правителство.

"В демократичните държави в подобна ситуация решението е избори. Датата на изборите е ясна - 5 октомври. Затова се надявам, заедно с политическите сили, да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за провеждане на изборите, а именно 5-и октомври, както и на 6-и август с указ на президента 42-рото НС да бъде разпуснато и да бъде назначено служебно правителство", каза президентът.

Парламентарната рулетка се завъртя бързо. Минути след политическите консултации президентът връчи на Бойко Борисов, номиниран от ГЕРБ - най-голямата по численост парламентарна група, първи мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание.

"Получавам отказ за съставяне на правителство", посочи президентът.

След като ГЕРБ върна мандата президентът декларира, че днес, ще връчи "мандат на втората парламентарна група, а именно Коалиция за България. Третата парламентарна сила, която ще получи от мен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание е Движението за права и свободи."

От Коалиция за България потвърдиха, че също ще върнат мандата. Председателят на парламентарната група Атанас Мерджанов каза:

"Изборите на 5 октомври са най-искреният израз българските граждани да кажат своята воля и по този начин да се върви напред."

Преди да връчи мандата на "Коалиция за България" президентът ще отправи обръщение към Народното събрание, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

На вчерашните консултации с три от четирите парламентарни партии Росен Плевнелиев заяви, че е необходимо актуализиране на държавния бюджет и на бюджета на здравната каса. Плевнелиев поиска от ГЕРБ, БСП и ДПС да упълномощят бъдещото служебно правителство да взема "външни заеми за финансова стабилизация и социална защита". Третият въпрос, който трябва да бъде решен от депутатите преди разпускането на Народното събрание на 6 август, се отнася за БНБ:

"Особено важно е през предстоящите месеци без парламент да имаме работеща централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата банкова и финансова система."