Започва строежът на Регионалното депо за отпадъци на Стара Загора

Ще бъде изграден и общински център за рециклиране, сепариране и компостиране.

Започва строежът на Регионлния център за управление на отпадъците - Стара Загора" в землището на село Ракитница.
Центърът има три подобекта, на които ще бъдат изградени външни връзки за електрозахранване, захранващ водопровод, колектор за отвеждане на пречистени отпадъчни води, довеждащ път от съществуващата инфраструктура, една клетка за депониране, вътрешна инфраструктура с пречиствателна станция , пречиствателни съоръжения, резервоари за техническа вода, мониторингови кладенци и система за улавяне на газовете.

Ще бъде изграден и общински център за рециклиране, както и инсталация за сепариране и закрито компостиране.
Това е модерна технология, която включва механично и биологично третиране на смесени битови отпадъци, едрогабаритни отпадъци, растителни отпадъци, събрани при обслужване на обществени паркове и градини в региона на Стара Загора, съобщава пресцентърът на Община Стара Загора.

Регионалният център за управление на отпадъците - Стара Загора е част от Инвестиционен проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и Държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.".

Първата копка на обекта ще се сътои на 29.07., понеделник от 11.00 ч. в землището на с. Ракитница. На церемонията ще присъстват представители на Министерството на околната среда и водите, на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда", на общините партньори, фирми-изпълнители на дейности по проекта, медии и граждани.

Срокът за изграждане на Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора е юли 2015 г.