Догодина ще е готово депото за битови отпадъци

Сегашното градско сметище „Мандра баир“ ще бъде ликвидирано

До средата на 2015 г. Стара Загора ще има Регионално депо за отпадъци. Разрешителното за строеж ще бъде издадено до дни и ще стартира самото изграждане, което ще продължи 7 месеца. Това каза днес кметът Живко Тодоров при подписването на договора за изпълнение на Обект 1 от проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора".

Бенефициент е Община Стара Загора, а партньори са общините - Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Твърдица, Чирпан и СНЦ „Регионално сдружение за управление на отпадъците – Стара Загора".

Проектът е важен не само за Стара Загора, а за цялата област, защото включва още 11 общини, подчерта Тодоров. По думите му, реализацията не търпи отгалагане поради строгите изисквания на ЕС и заплащаните отчисления към МОСВ, заради липсата на депо за отпадъците от бита, отговарящо на съвременните изсквания и позволяващо оползотворяването им.

Кметът припомни, че както и на много места в страната, проектът е минал през доста затруднения – съдебни спорове относно Оценката за въздействие върху околната среда и проекта за Подробен устойствен план, които бяха обжалвани на няколко инстанции, но в крайна сметка общината е спечелила делата.

Екипът, подготвил проекта работи сериозно, извършена е огромна по обем работа, заяви ръководителят на проекта зам.-кметът Йордан Николов. Дейностите по изпълнението на проекта трябва да приключат до м.юли 2015 г. Стойността на договора за изграждането на Регионален център за управление на отпадъците е 32,5 млн.лв. с ДДС. и включва като подобекти Регионално депо за неопасни отпадъци, Общински център за рециклиране и Инсталация за сепариране и закрито компостиране.

От страна на изпълнителите договорът подписа Момчил Борисов от „Водстрой 98“ като обеща, че ще работят качествено и в срок. Заради събедбните спорове предстои изготвянето на актуализиран календарен график, който ще представим в общината, увери Борисов. Той съобщи още, че четирите фирми ще работят с персонал общо над 2 300 души, като строителството е обезпечено ресурсно и технически.

Строителните дейности трябва да приключат до 16 декември, а до края на април ще тече срока за отстраняване на дефектите.

Сегашното градско сметище „Мандра баир“ ще бъде ликвидирано, за което, по думите на кмета, вероятно ще бъдат необходими 3 млн.лв.

„Изграждането на регионален център за управление на отпадъците“ е Обект 1 от проекта  „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора". Той се осъществява по оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г."