Трамвай през Борисовата все пак ще има

Столичните съветници обещават по-малко сеч и нови трамваи до 2015 г.

Очаквано, Столичният общински съвет (СОС) одобри плана за инфраструктурния строеж на трамвайната линия, която ще стига до Студентски град и ще минава през Борисовата градина.

Градските депутати прогласуваха регулационния план за участъка от на трамвайното трасе между кръстовишето при Семинарията и гара "Пионер" - единственият участък, останал без план заради протестите на живущите в района.

Трамваят ще върви по 8,8-километров маршут. Ще тръгва от кръстовището на булевардите "Стоян Михайловски" и "Пейо Яворов", после през гористите части до нефункциониращата гара "Пионер", по ул. "Никола Габровски, бул. "Г.М. Димитров", бул. "Св. Климент Охридски" и стига до трамвайното ухо след кръстовището с "Андрей Ляпчев".

Плановете на общината са новите 241 коли да возят софиянци още през пролетта на 2015 г.

На фона на протестите срещу изсичането на гората заради строежа на трамвая в сряда от Общината съобщиха, че ще намалят сеча 8 пъти – вместо 380 първоначално "набелязани" дървета, жертва ще паднат 47.

На вчерашната си сесия съветниците гласуваха и за обявяването на обществен конкурс за изработване на устройствена концепция за парк "Борисовата градина", както и на подробен устройствен план.