Черна статистика: Жертвите на пътя са нараснали с 15%

Все по-често загиналите са млади хора

След днешните тежки катастрофи черната статистика за българските пътища нарасна още. С близо 15 на сто повече са жертвите, само за първите шест месеца на годината, разкрива репортаж на Нова ТВ. 65 души са загубили живота си при катастрофи само през юли. Все по-често загиналите са млади хора.

Черните числа се увеличават с всеки изминал час. От началото на годината броят на произшествията е близо 3800, загиналите - близо 350, а ранените - над 4500. Броят на катастрофите се запазва. Трагедията обаче е, че нараства броят на жертвите. Само от вчера живота си на пътя загубиха 8 души, шестима от тях са на възраст между 16 и 22 години.

Експертите са категорични, че трябва нов закон за движение по пътищата и ще внесат предложенията си веднага след сформирането на новия парламент.

Касапницата на пътя стартира още в нощта срещу събота. На пътя за Севлиево млад мъж и жена загинаха след челен удар. По същото време, но в Разград двама младежи намериха смъртта си, след като пияният шофьор, при който се возели, се забил челно в крайпътно дърво.

В петък три момчета и едно момиче намериха смъртта си на пътя между карнобатските села Аспарухово и Сърнево. Шофьорът, който също умира на място, е непълнолетен и без книжка. Той също употребил алкохол.

„Къде е контролът по пътищата за тези хора, които шофират без книжка по селата и шосетата. Полицаите продължават да се бутат в шубраците, да гледат кой къде какво прави, а не застават на опасните участъци на пътя”, коментира председателят на Съюза по авто-мотоподготовка Йонко Иванов.

По думите на експерта трябва да има карта с критичните участъци, в които стават най-много катастрофи. Заедно с това обаче трябва да се промени обучението и да има строги наказания за шофьорите без книжка.

Заради шофьор без книжка си отиде и още едно момиче. След два месеца борба за живота ѝ почина Цветелина Таслакова, която пострада в тежката катастрофа край Луковит на 5 май. Тогава на място загина приятелят ѝ, който шофирал колата, и още един младеж. Шофьорът на другата кола - Хюриет Сюлейманов - е на свобода.

Освен скоростта и липсата на книжка, тежка катастрофа може да бъде предизвикана и от неспазена дистанция. На входа на Варна по тази причина загинаха двама души, а петима са в болница.